nestje met vogeltjes

Vanwege het Coronavirus en de richtlijnen van de regering en het RIVM zal deze pagina voorlopig niet voorzien worden van nieuwe evenementen.

Zodra dit weer is toegestaan zullen wij hier weer informatie verstrekken

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Joods Poerimfeest

15 maart 14:30 - 16:00

Coevorden maakt opnieuw kennis met joodse Poerimfeest: ‘Het vrolijkste feest van het jaar’

In de synagoge van Coevorden wordt zondag 15 maart het joodse Poerimfeest gevierd.

Tot de Tweede Wereldoorlog werd dit feest door alle Joodse gemeenschappen in Drenthe uitbundig gevierd, maar verdween nadat in oktober 1942 bijna alle Joodse Drenten waren weggevoerd en vermoord. Ook na 1945: de Joodse gemeenschap in de provincie was te klein geworden om het feest te vieren.
Nu keert het feest terug. Dirkje Mulder van stichting Synagoge Coevorden (SSC): ,,Joden in de hele wereld vieren tegenwoordig nog steeds dit feest en daarom wil de synagoge in Coevorden de bevolking kennis laten maken met Poerim. Het Joodse ensemble Noa vertelt over de geschiedenis van het feest vertellen en maakt vrolijke Poerimmuziek. Bezoekers kunnen de bijpassende Hamasoren en Hamastaschen (Joodse koeken, red.) proeven.”

De toegang voor het feest bedraagt 7,50 euro per persoon.

Vrienden van SSC betalen 5 euro per persoon.
Poerim: ‘Het vrolijkste feest van het jaar’
,,Poerim zou je wel het ‘vrolijkste’ feest van het jaar kunnen noemen”, zegt Dirkje Mulder. ,,Het is een tijd om giften aan de armen te geven, cadeautjes uit te wisselen met familie en vrienden, zich te verkleden in allerlei ‘carnavaleske’ kostuums en zich in het algemeen te verheugen in de prachtige geschiedenis die staat opgeschreven in het boek Esther. Poerim herinnert aan de gebeurtenissen in het Perzisch-Medische Rijk. Daar, ongeveer driehonderd jaar voor Christus, had een kwaadaardige man genaamd Haman het plan om de toen aanwezige Joden te vermoorden. Hij trok lootjes om de datum te bepalen – het werd de veertiende van de Hebreeuwse maand Adar. Het woord Poerim betekent ‘loten’ vandaar dat het feest ook wel ‘lotenfeest’ genoemd wordt. Alle bijzonderheden hierover staan opgetekend in de Bijbel in het boek Esther. Het is een geschiedenis vol mysterie en intrige. Koningin Esther en haar oom Mordechai ontdekten Hamans plan bijtijds en verijdelden het waardoor de hele Joodse bevolking gered werd. Op de dag dat Haman en zijn samenzweerders van plan waren de Joodse inwoners uit Susa op te hangen, werden hij en zijn handlangers zelf opgehangen.”

Synagoge viert Poerimfeest
(Visited 5 times, 1 visits today)

Gegevens

Datum:
15 maart
Tijd:
14:30 - 16:00

Locatie

Synagoge van Coevorden
Kerkstraat 36,
Coevorden, 7741 JC
+ Google Maps